Камарата на представителите на САЩ в понеделник публикува текст на резолюция за импийчмънт на действащия президент Доналд Тръмп, републиканец, състояща се от една статия от обвинението - подбуждане към бунт, цитирано от СиЕнЕн. Конгресмените могат да гласуват за резолюцията в сряда.

Авторите на инициативата, която вече е внесена официално от името на демократа Дейвид Сисилини (от Роуд Айлънд), са убедени, че Тръмп, с поведението си в деня на размириците край американския конгрес, "демонстрира, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрация и конституция, ако му бъде позволено да остане на поста си." 

"Доналд Тръмп извърши тежко престъпление, като умишлено подбужда към насилие срещу властите на САЩ", се казва в документа. Отбелязва се, че в резултат на това "тълпата, подстрекавана от президента Тръмп, пред която той говори ... незаконно влиза в Капитолия, извършва актове на вандализъм, ранява е и убива служители на реда, заплашва членове на Конгреса, вицепрезидента и служителите на Конгреса".

Председателят Нанси Пелоси ще търси гласуване на резолюция, призоваваща вицепрезидента Майк Пенс и служителите на кабинета да се позовават на 25-ата поправка, като във вторник се очаква гласуване, съобщава АФП.

След това Пенс и кабинетът ще разполагат с 24 часа, за да действат, преди камарата да премине към импийчмънт.

Републиканците блокираха опитите Пенс да отстрани Тръмп

Републиканците блокираха опитите Пенс да отстрани Тръмп

Пелоси се опитва да притисне републиканците преди гласуването за импийчмънт

Никога не използваната 25-та поправка на Конституцията на САЩ позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президент, считан за негоден да си върши работата.

Докато мнозина критикуваха Тръмп, републиканците заявиха, че импийчмънтът е разделение във време за единство. И все пак, някои републиканци може и да го подкрепят.

Сенаторът от Небраска Бен Сасе коментира, че ще разгледа всички статии, изпратени от Камарата. Представителят на Илинойс Адам Кинцингер, чест критик на Тръмп, заяви, че ще "гласува по правилния начин", ако въпросът бъде поставен пред него.

Статиите, ако бъдат приети от Камарата, могат да бъдат предадени на Сената за съдебен процес, като сенаторите действат като съдебни заседатели, за да оправдаят или осъдят Тръмп. Ако бъде осъден, Тръмп ще бъде отстранен от длъжност и ще бъде наследен от вицепрезидента. Това би било първият път, когато президент на САЩ е импийчван два пъти.

Яростна и до голяма степен бяла тълпа от поддръжници на Тръмп надделя над полицията, проби през защитни линии и прозорци и нахлу в Капитолия в сряда, принуждавайки депутатите да напуснат, докато финализират победата на Байдън над Тръмп в Изборния колеж.

Импийчмънт надвисва над Тръмп

Импийчмънт надвисва над Тръмп

Натиск над Пенс да приложи 25-та поправка на конституцията