Резолюция, призоваваща вицепрезидента Майк Пенс да се позове на конституцията за отстраняване на президента Доналд Тръмп от поста, беше блокирана в понеделник от републиканците, съобщава АП. 

Демократите в Камарата настояват Пенс и кабинета да свалят Тръмп, заявявайки, че той е негоден за длъжност, след като насърчи протестен марш, превърнал се в тълпа, която щурмува Капитолия на САЩ.

Републиканците отказаха да гласуват за мярката на Пенс в понеделник, въпреки че гласуването все още може да се проведе още във вторник.

Пенс не даде никаква индикация, че е готов да продължи по този курс, който би включвал позоваване на 25-та поправка на Конституцията, включително гласуване с мнозинство от кабинета за сваляне на Тръмп, преди да напусне поста на 20 януари.

Останаха само дни за президентството на Тръмп, Камарата също се готви и за импийчмънт на Тръмп тази седмица. Председателят на парламента Нанси Пелоси се опитва първо да окаже натиск върху републиканците да обяснят на Тръмп, че е време да си ходи.

Тръмп е изправен пред едно обвинение - "подбуждане към бунт" - заради насилието в Капитолия на САЩ

Резолюцията за импийчмънт на Тръмп е за подстрекателство към метеж

Резолюцията за импийчмънт на Тръмп е за подстрекателство към метеж

"Демонстрира", че е "заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията"