Сенатът оправда Доналд Тръмп и по втория процес по импийчмънт срещу него, предаде CNN. 

Според 57 сенатори, той е виновен за подстрекателство към бунт във връзка с нападението срещу Капитолия, извършено от негови привърженици на 6 януари. 43-ма го намират за невинен. Само 7 републиканци се присъединиха към демократите в гласуването срещу Тръмп, а за да бъде произнесено осъдително решение, бяха необходими 17 гласа от групата на Републиканската партия.

Седмината републиканци, които отсъдиха, че Тръмп е виновен, са Ричард Бар, Бил Касиди, Сюзън Колинс, Лайза Мурковски, Мит Ромни, Бен Саси и Пат Туми.

Малко по-рано стана ясно, че обвинителите по импийчмънта и защитата са се споразумели да не се призовават свидетели, за да се избегне прекомерното удължаване на процеса.

В Сената се споразумяха да не призовават свидетели по импийчмънта

В Сената се споразумяха да не призовават свидетели по импийчмънта

Обвинението и защитата постигнаха компромис...

След гласуването, при което Тръмп беше оневинен, от офиса му определиха процеса по импийчмънт като "най-големия лов на вещици" в историята на САЩ.

"Нашето историческо, патриотично и прекрасно движение за това да направим Америка отново велика едва започва. В предстоящите месеци ще споделя с вас много идеи. С нетърпение очаквам да продължим нашето невероятно пътешествие към американското величие целия ни народ." - се казва в изявление на Тръмп.

Лидерът на демократите в Сената - Чък Шумър, също направи коментар непосредствено след вота на сенаторите.

"6 януари ще остане в историята на САЩ като позорен ден. А отказът да бъде осъден Доналд Тръмп ще остане като позорно гласуване в историята на американския Сенат", подчерта Шумър.

Припомняме, очакваше се като свидетел да бъде призована републиканката Херера Бътлър - член на долната камара на Конгреса. По-рано тя съобщи за телефонен разговор между Тръмп и водача на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти, проведен по време на атаката срещу Капитолия. Сенатор Маккарти е разказал на експрезидента, че нападателите са влезли в офиса му през прозореца. Той е бил категоричен, че участниците в атаката са привърженици на Тръмп и е отправил молба към него да ги възпре, но той не е предприел нищо.

Сенатът гласува да бъдат призовани свидетели в процеса по импийчмънт

Сенатът гласува да бъдат призовани свидетели в процеса по импийчмънт

Решението е прието с 55 гласа...

Междувременно защитата на експрезидента заяви намерение да призове вицепрезидента Камала Харис, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и още десетки потенциални свидетели.

След разговори между обвинителите и адвокатите на Тръмп двете страни са намерили компромисно решение - вместо изслушване на свидетелски показания, към обсъжданията по процеса да бъде добавено изявление, в което се описва телефонният разговор между Тръмп и Маккарти.

Значителна част от заседанието на Сената в събота, 13 февруари, беше посветена на въпроса доколко Тръмп е бил осведомен за действията на неговите привърженици, които на 6 януари нахлуха в Капитолия, за да попречат на Конгреса да утвърди победата на Джо Байдън в президентския вот.