Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че властите са арестували и са повдигнали обвинения срещу агент, който е шпионирал за ведомството за държавна сигурност на Китай, информира "Ройтерс".

Задържаният е обвинен в икономически шпионаж и опит да откраднe търговски тайни на няколко американски компании в областта на авиацията и космонавтиката.

Китайският агент Янцзюн Сюй е задържан в Белгия през април след разследване на ФБР. Той е екстрадиран в САЩ във вторник. "Вашингтон пост" пише, че той е бил примамен в Белгия от американски агенти.

ФБР определи екстрадирането като безпрецедентно и подчерта, че обвиненията показват, че китайското правителство е пряко замесено в икономически шпионаж срещу САЩ.

Експерти по киберсигурност коментират, че арестът е още един знак за ескалиралото търговско напрежение между Китай и САЩ.

В съобщение правосъдното министерство на САЩ отбелязва, че задържаният, заместник-директор на отдел към китайската държавна сигурност в провинция Дзянсу, е атакувал няколко американски компании, включително GE Aviation, филиал на General Electric Co.

Допълва се, че мишени също са били "една от най-големите компании в света в областта на космонавтиката и водещ производител на пътнически самолети, военни, космически и в областта на сигурността системи", както и друга компания, която е лидер в производството на безпилотни самолети.

GE Aviation доставя двигатели на Boeing и Airbus. Работи по ново поколение двигатели за пътнически самолети и военни хеликоптери.

В обвинителния акт се пояснява, че китайският агент е действал срещу авиационните компании от декември 2013 г. Той установил контакт с експерти, които работят в компаниите и ги убедил да пътуват до Китай за университетски презентации, за които им се заплащало.

Говорител на външното министерство нарече обвиненията "чиста измислица".

Вчера директорът на ФБР Кристофър Рей обвини хакери от Китай и Иран, че се опитват да крадат идеи и иновации на САЩ.