САЩ никога няма да допуснат ядрена Северна Корея и на всяко ядрено нападение от страна на Пхенян ще бъде отговорено с масиран военен удар. Това предупреди военният министър на САЩ Джим Матис, цитиран от световни агенции.

Матис направи коментара по време на съвместна пресконференция с южнокорейския си колега в Сеул. Вчера той посети демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи още от времето на Корейската война през 1950-1953 г.

Не искаме война, обяви шефът на Пентагона до границата с КНДР

Не искаме война, обяви шефът на Пентагона до границата с КНДР

Матис посети демилитаризираната зона

Да не се заблуждават - всяко нападение срещу САЩ или срещу съюзниците ни ще бъде провалено. На всяко използване на ядрени оръжия ще бъде отговорено с масиран военен удар, предупреди шефът на Пентагона.

Не мога да си представя условие, при което САЩ ще приемат Северна Корея като ядрена държава...Нашите общи усилия са да спрем този тип заплаха или да имаме готови военни варианти - много различни военни варианти, които реалистично ще намалят тази заплаха възможно най-много. Да, ние имаме тези варианти, продължи още той.

Според Матис нараства заплахата от ядрена атака на КНДР.

В същото време севернокорейският вестник "Родон Синмун" обвини САЩ и Южна Корея, че "налудничаво бият барабана за война". Пояснява се, че КНДР ще продължи да демонстрира величието си на ядрена сила.

В коментар Корейската централна новинарска агенция призова САЩ, Южна Корея и Япония да се откажат от "милитаристичната си амбиция".