САЩ и Филипините задълбочават военното сътрудничество тази седмица, което частично е подтикнато от опитите за доминация на Китай в Южнокитайско море, пише „Ню Йорк Таймс”.

Ново споразумение между Манила и Вашингтон ще позволи на САЩ да изградят съоръжения в пет филипински военни бази. Така САЩ ще могат да разположат повече американски войници, самолети и кораби в островната държава в сравнение с последните десетилетия.

Заплануваните за тази седмица съвместни военни учения и визитата на военния министър Аштън Картър са тенденция, показваща задълбочаване на отношенията между двете държави.

По график Картър ще наблюдава изпитание на далекобойна ракетна система, която може да покрие всички териториални претенции на Филипините в Южнокитайско море, ако е необходимо, макар че САЩ не са потвърдили, че системата ще бъде разположена там. Военният министър на САЩ също ще посети място, където е запланувано изграждане на ново американско военно съоръжение, намиращо се до оспорвани от Китай води.

Анализатори отбелязват, че възраждането на американското присъствие в региона може да промени баланса на силите в тази част на Южнокитайско море.

Филипините са стратегически партньор на САЩ от Втората световна война и един от най-старите американски съюзници в Азия. В продължение на десетилетия САЩ поддържаха две големи бази в островната държава - Subic Bay и Clark Air Base