Иракският премиер Мустафа Ал Кадими официално обяви намерението на редица държави, сред които и САЩ, да затворят посолствата си в Багдад, в случай че продължат обстрелите на дипломатическите мисии, предаде "Спутник".

По-рано Ал-Кадими разпореди незабавно разследване на ракетно нападение на летището в Багдад, отнело живота на най-малко петима граждани..

Подкрепяните от Иран милиции "представляват неприемлива опасност" в Ирак. Това обявиха САЩ, след като ракета, насочена към американски войски, уби седем цивилни край Багдад.

"Ние вече говорихме преди, че действията на незаконни милиции, подкрепяни от Иран, остават най-големият възпиращ фактор за стабилността в Ирак", изтъкна в изявление говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс.

Вчерашната атака - една от около 40, насочени към американски интереси от началото на август - беше предприета, след като Вашингтон заплаши да затвори посолството си и да изтегли останалите си 3000 войници, ако насилието не приключи.

Пет деца и две жени бяха убити от ракетата, насочена към намиращото се в близост международно летище на Багдад.

САЩ "възмутени" от ракетната атака в Багдад

САЩ "възмутени" от ракетната атака в Багдад

Подкрепяните от Иран милиции "представляват неприемлива опасност" в Ирак

Ирак отдавна е приклещен в конфликта между съюзниците си Иран и САЩ, който се влоши от политиката на Вашингтон за "максимален натиск" срещу Техеран от 2018 г. насам.

Вероятно очаквайки остра реакция, проирански профили в социалните мрежи, които обикновено възхваляват подобни ракетни удари, останаха мълчаливи след атаката вчера.