Подкрепяните от Иран милиции "представляват неприемлива опасност" в Ирак. Това обявиха САЩ, след като ракета, насочена към американски войски, уби седем цивилни край Багдад вчера, съобщава "Франс прес".

"Ние вече говорихме преди, че действията на незаконни милиции, подкрепяни от Иран, остават най-големият възпиращ фактор за стабилността в Ирак", изтъкна в изявление говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс.

Вчерашната атака - една от около 40, насочени към американски интереси от началото на август - беше предприета, след като Вашингтон заплаши да затвори посолството си и да изтегли останалите си 3000 войници, ако насилието не приключи.

Най-малко пет цивилни жертви при атака с ракета "Катюша" край летището в Багдад

Най-малко пет цивилни жертви при атака с ракета "Катюша" край летището в Багдад

Ракетата е била насочена към международното летище

"Тези милиции представляват неприемлива опасност за всички в Ирак, от дипломатически служители и съоръжения до иракски активисти и семейства", настоя Ортагъс.

Пет деца и две жени бяха убити от ракетата, насочена към намиращото се в близост международно летище на Багдад.

Ирак отдавна е приклещен в конфликта между съюзниците си Иран и САЩ, който се влоши от политиката на Вашингтон за "максимален натиск" срещу Техеран от 2018 г. насам.

Вероятно очаквайки остра реакция, проирански профили в социалните мрежи, които обикновено възхваляват подобни ракетни удари, останаха мълчаливи след атаката вчера.

Заплаха за евакуация на дипломатите на САЩ от Ирак поражда страх от война

Заплаха за евакуация на дипломатите на САЩ от Ирак поражда страх от война

Това може да означава ескалация на конфронтацията с Иран

"Изказваме съболезнования на невинните иракски хора и техните семейства, които отново бяха жертви на тези безмилостни актове на насилие", каза Ортагъс.

"Иракският народ заслужава да живее в безопасност и сигурност, така че ние призоваваме иракските власти да предприемат незабавни действия, за да привлекат към отговорност извършителите", добави тя.

В допълнение към около 3000 военнослужещи, разположени в три бази в цялата страна, САЩ все още имат стотици дипломати в мисията си в Багдад в Зелената зона, която е строго охранявана.