Вашингтон се е подготвил да изтегли дипломатите си от Ирак, след като е предупредил Багдад, че може да затвори посолството си. Това са казали двама иракски официални представители и двама западни дипломати, стъпка, която иракчаните се опасяват, че може да превърне страната им в бойно поле, отбелязва "Ройтерс".

Всякакъв ход на САЩ за намаляване на дипломатическото им присъствие в страна, в която има до 5000 военнослужещи, би бил масово разглеждан в региона като ескалация на конфронтацията му с Иран, който Вашингтон обвинява за ракетни и бомбени атаки.

Това от своя страна би отворило възможността за военни действия, като остават само няколко седмици преди изборите, на които президентът Доналд Тръмп водеше твърда кампания към Техеран и неговите проксита.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е заплашил да затвори посолството по време на телефонен разговор с иракския президент Барам Салих, разкриха двама иракски правителствени източници. Първоначално за разговора беше съобщено от иракски новинарски сайт.

Вчера Вашингтон е започнал подготовка за изтегляне на дипломатическия си персонал, ако бъде взето такова решение, уточнили тези източници и двамата западни дипломати.

Притеснението сред иракчаните е, че изтеглянето на дипломатите ще бъде последвано бързо от военни действия срещу силите, обвинени от Вашингтон за нападения.

Популисткият иракски духовник Моктада ал Садр, който контролира милиони иракчани, излезе с изявление миналата седмица, молейки групировките да избягват ескалация, която да превърне Ирак в бойно поле.

Един от западните дипломати е казал, че американската администрация не "иска да бъде ограничена в своите възможности" за отслабване на Иран или проиранските милиции в Ирак. На въпрос дали очаква Вашингтон да отговори с икономически или военни мерки, дипломатът отговорил: "Удари".

Държавният департамент на САЩ, попитан за плановете за изтегляне от Ирак, е подчертал: "Ние никога не коментираме частните дипломатически разговори на държавния секретар с чуждестранни лидери... Групировки, подкрепяни от Иран, изстрелващи ракети по нашето посолство, представляват опасност не само за нас, но и за правителството на Ирак."

В регион, поляризиран между съюзници на Иран и САЩ, Ирак е рядкото изключение: държава, която има тесни отношения и с двете. Но това го оставя отворен за вечния риск да се превърне в бойно поле в прокси война.

Този риск беше на път да се реализира през януари тази година, когато Вашингтон уби най-важния военен командир на Иран Касем Солеймани с удар с безпилотен самолет на летището в Багдад. Иран отговори с ракети, изстреляни по американски бази в Ирак.

Оттогава нов премиер пое властта в Ирак, подкрепен от САЩ, докато Техеран все още поддържа тесни връзки с влиятелни шиитски въоръжени движения.