САЩ внезапно наредиха на Китай да затвори консулството си в Хюстън, обявиха от Министерството на външните работи на азиатската държава, цитирано от АФП и "Блумбърг".

Решението на Вашингтон е определяно като "политическа провокация", която допълнително ще навреди на дипломатическите отношения.

"Китай призова САЩ незабавно да оттеглят погрешното си решение или Китай определено ще предприеме съответния и необходим отговор", каза говорител на китайското ведомство.

Той добави, че във вторник властите на САЩ са поискали от китайското правителство да си затвори консулството.

Представителят подчерта, че решението на САЩ е едностранен ход. Пекин се закани да отговори с "твърди контрамерки", ако Вашингтон не отмени действията си. Китайското правителство обвини американските власти в оказване на тормоз над китайски дипломати и сплашване на китайските студенти, като конфискува лични електронни устройства и ги задържа без причина. Подчертава се, че китайските дипломатически мисии и персоналът често получават бомбени и смъртни заплахи.

Китай остро осъжда грубото нарушение и неоправдания ход, който ще саботира китайско-американските отношения, подчерта китайският говорител. 

"Това е политическа провокация, едностранно предприета от американската страна, която сериозно нарушава международното право...и двустранното консулско споразумение между Китай и САЩ", обяви говорителят.

САЩ дадоха 72 часа на Китай да затвори консулството си в Хюстън.

Полицията и пожарната служба в американския град пристигнали в сградата на консулството във вторник вечерта след сигнал, че се горят документи в отворени контейнери в двора на комплекса, съобщават местни медии, позовавайки се на полицията.

Пожарникарите и полицаите не са допуснати в мисията. По-късно пожарът е изгасен. Няма пострадали хора.

Напрежението между двете държави ескалира през последните месеци, като САЩ и Китай са в сблъсък в редица сфери, включително на икономическо и политическо ниво.