Активисти твърдят, че от 2011 г. насам в затворите на Асад са загинали поне 60 хиляди души, като много от тях са били изтезавани до смърт. Хиляди са били убити и в затворническите лагери на бунтовническите групировки, съобщава Дойче веле.

Те са били екзекутирани или изтезавани до смърт, умрели са от глад или от раните си - по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, режимът на Асад носи отговорност за смъртта на поне 60 000 затворници. Ръководителят на организацията Рами Абдел Рахман уточни, че това е било установено след анализ на официалните данни за броя на загиналите.


И деца умират в затворите

От тези данни излиза, че най-много смъртни случаи е имало в затвора в Саидная, на около 30 километра от Дамаск, както и в затворите на разузнавателните служби към военно-въздушните сили и към силите за държавна сигурност. Центърът за наблюдение на човешките права се позовава на източници от тези среди, както и на общо 14 456 случая, документирани лично от сътрудници на Центъра. Оттам твърдят, че сред жертвите има и 110 деца, а към момента в затворите на сирийския режим се намират близо 200 000 души. Според данните на Центъра, още „няколко хиляди души” са загинали в затворите на „Ислямска държава” и на други групировки, които воюват срещу Асад.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който е със седалище във Великобритания, е близък до средите на сирийската опозиция. Неговите данни трудно могат да бъдат подложени на независима проверка. Но още през февруари следователи на ООН обвиниха сирийското правителство в убийството на огромен брой задържани. Комисията на ООН, разследваща ситуацията в Сирия, заяви тогава, че от началото на сирийския конфликт в затворите на страната се е стигнало до „огромен брой смъртни случаи”. Комисията обвини режима, че е превърнал „унищожаването на затворници в държавна политика”. В доклада на Комисията се казва още, че в затворите са били екзекутирани дори и деца, което косвено потвърждава данните, изнесени от Сирийския център за наблюдение на човешките права.


"Чудовищни престъпления"

Следователите на ООН пишат и за ужасяващи престъпления, извършвани от бунтовниците. Дори по-умерените групировки избивали пленените от тях войници. А в затворническите лагери на екстремистите от "Ислямска държава" се стигало до същински кланета. В доклада на ООН се твърди, че там се извършвали чудовищни престъпления, а бруталното насилие било насочено включително и срещу деца.