Сателитни снимки с масови гробове в град Кум подсказват, че епидемията от коронавирус в Иран е много по-сериозна от официалната информация на властите, пише "Гардиън".

Снимките, първо публикувани от вестник "Ню Йорк таймс", разкриват изкопи в нов участък в гробище в северната част на свещения ирански град от края на февруари и два рова с дължина 91 метра.

За първи път от 60 години Иран иска заем от МВФ - за борба с коронавируса
Обновена

За първи път от 60 години Иран иска заем от МВФ - за борба с коронавируса

Иранската централна банка иска от Кристалина Георгиева $5 млрд. от спешния фонд

Те потвърждават най-лошите опасения за мащаба на епидемията и политиката на правителството за укриване на истината. На 24 февруари, когато са изкопани масовите гробове, законодател от Кум, 120 километра южно от Техеран, обвини здравното министерство, че лъжи за мащаба на епидемията, като отбеляза, че вече 50 души са починали в града, докато министерството твърдеше само за 12 жертви на коронавируса в национален мащаб.

Здравният министър на Иран Ирадж Харирчи даде пресконференция, на която категорично отхвърли твърденията, но в същото време министърът се потеше и кашляше. На следващия ден беше потвърдено, че Харирчи е с коронавирус.

Стойте си по домовете, призоваха в Иран след над 10 000 случая на коронавирус

Стойте си по домовете, призоваха в Иран след над 10 000 случая на коронавирус

Говорител на здравното министерство съобщи, цитиран от "Ройтерс", че през последните 24 часа са потвърдени нови 1075 случая на Covid-19, което означава, че в страната има над 10 075 заболели. Броят на починалите се увеличи до 429

Оттогава починаха няколко ирански депутати, бивш дипломат и съветник на върховния лидер аятолах Али Хаманеи. Лидерите на Иран са особено уязвими заради напредналата си възраст.

Според последните данни на здравеопазването на Ислямската република повече от 10 000 иранци са с коронавирус, а най-малко 429 са починали.

По последни данни на Университет "Джон Хопкинс" повече от 128 000 души в над 115 държави са носители на коронавируса. Над 4700 души са починали, а 68 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".