Сайтът Dictionary.com определи английската дума complicit (съучастник) за дума на 2017 г.

"Търсенията на думата complicit да нараснали близо 300 процента през 2017 година в сравнение с 2016", посочва Лиз Макмилън, изпълнителен директор на Dictionary.com.

Тя коментира, че има пряка връзка между нарасналия брой на търсенията и актуалните събития през годината.

Нарасналата употреба на думата е свързана с разкритията за руската намеса в американските президентски избори, троловете, фалшивите новини, разпространението на пропагандата , дезинформацията.

Други събития, заради които нейната актуалност е нараснала, са природните или предизвикани от човешката дейност катастрофи, обвиненията в сексуален тормоз, двете масови стрелби, разпространението на наркотиците.

Изборът е направен сред "думите, които повлияха на всички ни през тази година - за добро или за лошо", символизиращи най-значимите събития и тенденции през годината.

В английския език значението на complicit е изцяло негативно - означава "да си въвлечен по свой избор в незаконно или съмнително действие, да си партньор или да си замесен в злосторничество".

"Думата complicit изскочи от през тази година в разговори за онези, които говорят срещу влиятелните фигури и институции и за тези, които остават безмълвни." - се казва в публикация на сайта.

Изборът е направен и заради "забележителните истории за тези, които са отказали да бъдат съучастници".

"Пред лицето на потисничеството и злосторничеството този отказ беше заземяващата сила през 2017 г." - мотивира своето решение екипът на сайта.