Австралия е вторият най-голям вносител на оръжия в света. На първа позиция е Саудитска Арабия, съобщава Международният институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Според анализа на института Австралия се изкачва на втора позиция през 2018 г. от четвърта през 2017 г.

Австралийската телевизия ABC съобщава, че направените през 2018 г. разходи за нови самолети и 33 милиарда щатски долара за проект за подводници най-вероятно са причината за второто място.

През последните години Австралия увеличи вноса на самолети и кораби на фона на заплахи в региона.

Саудитска Арабия продължава да доминира в списъка с държави, внасящи оръжия, докато Китай се изкачи от шеста позиция през 2017 г. до трета през 2018-та. Индия се свлече пък от втора на четвърта позиция.

В същото време опитите на консервативното правителство на Австралия да направи страната "топ 10" износител на оръжия до 2027 г. изглежда не дават резултати, след като страната се свлече от 18-та позиция през 2017 г. до 25-та през миналата година.

Инициативата беше стартирана от правителството през миналата година, като бяха предложени милиарди долари инвестиции.

Говорител на военното министерство съобщи пред осведомителната агенция, че правителството инвестира 200 милиарда долара във военни способности.

САЩ, Русия, Франция и Германия са първите четири държави в света по износ на оръжие. Испания се изкачи на пета позиция през 2018 г. от девета преди две години.