Висши представители на Саудитска Арабия и Иран са провели тайни преговори в опит да възстановят отношенията си. Преди 4 г. двата регионални съперника прекъснаха отношенията си.

Информацията за преговорите разпространява "Ройтерс", позовавайки се на вестник "Файненшъл таймс", който цитира източници.

Първият кръг директни преговори между Рияд и Техеран се е провел на 9 април. Обсъдени са нападенията по Саудитска Арабия от подкрепяните от Иран хуси в Йемен, разкри един от източниците пред изданието. Той подчерта, че разговорите са били позитивни.

"Файненшъл таймс" пише още, че висш саудитски представител отрича да са водени каквито и да е било преговори с Иран. Проиранската телевизия в Ливан Al Mayadeen и новинарската агенция Unews цитират източници, които отричат да са водени преговори със Саудитска Арабия.

Няма официален коментар от двете държави.

Рияд иска ядрено споразумение с по-големи параметри. Според Саудитска Арабия държавите от Персийския залив трябва да бъдат включени на преговорите за споразумение, което ще обхване иранската ракетна програма и подкрепата за екстремистки организации в региона.