Саудитска Арабия се е съгласила да купи руска противовъздушна система С-400, съобщава телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс и други медии.

Двете държави са се договорили по време на визитата на саудитския крал Салман в Москва.

Салман пред Путин:  Източен Йерусалим да бъде столица на Палестина

Салман пред Путин: Източен Йерусалим да бъде столица на Палестина

Това е първата визита на крал на Саудитска Арабия в Русия в историята на нашите отношения

Базираната в Дубай телевизия отбелязва също, че Саудитска Арабия е подписала меморандум за разбирателство за подпомагане на монархията при усилията й да развие собствена отбранителна индустрия.

Визита на краля на Саудитска Арабия в Русия

Визита на краля на Саудитска Арабия в Русия

Рияд и Москва готвят мирен план за Близкия изток

С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300. Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от "Алмаз-Антей". Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от местни медии, заяви, че по време на срещата крал Салман и президентът Владимир Путин са се съгласили, че борбата с тероризма трябва да бъде приоритет в Сирия.

Русия и Саудитска Арабия са подписали 14 документа след разговорите между двамата лидери.