Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз ал Сауд започна своето държавно посещение в Русия. Самолетът на саудитския монарх се приземи на правителственото летище Внуково-2. Пред стълбата беше подредена почетна охрана на военнослужещите от всички родове войски на Русия, предаде ТАСС.

От името на президента на Руската федерация на царя се срещна

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин посрещна монарха. На летището беше и специалният представител на президента Владимир Путин за Близкия изток и Африка и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, така и саудитският посланик Абдурахман ар Раси.

Като част от първото посещение на Ал Сауд в Русия на 5 октомври, са планирани разговори с Владимир Путин. "Лидерите ще обмислят съвместни стъпки за по-нататъшно засилване на двустранното сътрудничество в областта на търговията, икономиката, инвестициите и културно-хуманитарната сфера", съобщи пресслужбата на Кремъл.

Очаква се двете делегации да подпишат съвместни документи в областта на енергетиката, инфраструктурното строителство, високотехнологичните и други сектори на икономиката.

Страните ще обсъдят и двустранни и регионални въпроси. Особено внимание ще бъде обърнато на ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, с акцент върху разрешаването на конфликтните ситуации в региона.

На 6 октомври министър-председателят Дмитрий Медведев ще се срещне със саудитския монарх.

Според руския външен министър Сергей Лавров посещението на Ал Сауд ще помогне да се стабилизира ситуацията в Близкия изток. "Ние сме убедени, че това посещение наистина е вододелно събитие в нашите отношения и ще допринесе за сключване на сътрудничество на ново ниво, ще бъде полезно допълнение към стабилизирането на ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка," заяви в интервю вестник "Ашарк ал Аусат" Лавров.

По време на посещението кралят на Саудитска Арабия ще бъде домакин на инвестиционен форум, който ще събере на едно място повече от 200 компании, включително и най-големият в света производител на петрол Saudi Aramco.

Освен това, културната седмица на Саудитска Арабия се провежда за първи път в Москва между 2 и 8 октомври. Програмата на събитията включва изложба, изложение на саудитски филми, представления на национален ансамбъл, както и представяне на ястия от националната кухня.