Саудитските власти освободиха принцеса и дъщеря ѝ, които бяха държани в затвор без обвинение в продължение на почти три години. Това съобщи "Дойче Веле".

57-годишната принцеса Басма Бинт Сауд бин Абдулазиз ал Сауд е бизнес дама, правозащитник и член на саудитското кралско семейство. Тя и пълнолетната ѝ дъщеря Сухуд ал Шариф изчезнаха през март 2019 г.

"Принцесата се чувства добре, но ще потърси медицинска експертиза. Тя изглежда изтощена, но е в добро настроение и е благодарна, че ще се види отново със синовете си", заяви правният ѝ съветник Анри Естрамант.

Принцеса Басма трябвало да пътува в чужбина за лечение по време на ареста си в края на февруари 2019 г. При задържането тя била информирана, че е обвинена в опит за фалшифициране на паспорт, заяви тогава неин близък роднина.

Саудитското правителство никога не е коментирало публично случая.

През 2020 г. Басма написа в социалните мрежи, че е задържана в Рияд повече от година и е болна.

Принцеса Басма е най-малкото дете на покойния крал Сауд, управлявал Саудитска Арабия от 1953 до 1964 г.

Тя е известна с критиките си за отношението към жените в Саудитска Арабия.

В петиция до Организацията на обединените нации (ООН) семейството на принцесата изказа предположение, че тя е била задържана заради ролята ѝ на "открит критик на злоупотребите в нашата родина", както и заради това, че е разпитвала за замразени активи, оставени от баща ѝ.

Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

Саад ал Джабри: Салман е психопат, убиец, с безкрайни ресурси, заплаха за народа си, за американците и за планетата