Водената от Саудитска Арабия коалиция, воюваща в Йемен, заяви, че подкрепяните от Иран хуси са предприели атака срещу летище Абха в южната част на Саудитска Арабия, което е причинило пожар в цивилен самолет, съобщиха държавните медии в сряда.

Движението Хуси на Йемен редовно изстрелва безпилотни летателни апарати и ракети към Саудитска Арабия, много от които Саудитска Арабия прихваща. Някои от тях са успявали да ударят международното летище Абха, което е на около 120 км от йеменската граница.

"Опитът за нападение на летище Абха е военно престъпление и излага на опасност живота на цивилните пътници", се казва в изявлението на коалицията, която допълва, че самолетът е бил на земята и че пожарът е овладян.

По-рано в сряда коалицията заяви, че е прихванала и унищожила два въоръжени безпилотни летателни апарата, изстреляни от хусите срещу цивилни в Саудитска Арабия. Коалицията в неделя и понеделник също заяви, че е прихванала безпилотни апарати, изстреляни към Саудитска Арабия.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси в Йемен през 2015 г., подкрепяйки правителствените сили, борещи се с хусите. ООН се опитва да съживи мирните преговори, за да сложи край на войната, която според ООН е създала най-голямата хуманитарна криза в света.

САЩ махат хусите в Йемен от списъка с терористи

САЩ махат хусите в Йемен от списъка с терористи

За да подпомогнат мирния процес