Учени са създали антитяло, което атакува 99% от вируса на ХИВ и може да предотврати инфекцията при примати. Той е създаден, за да атакува три критични части на вируса - което прави по-трудно ХИВ да се съпротивлява на неговите ефекти.

Международната организация за борба със СПИН коментира, че това е "вълнуващ пробив". Опити с хора ще започнат през 2018 г., с надеждата това да предотврати или лекува инфекция, съобщава БиБиСи.

Човешките тела трудно да се борят с ХИВ поради невероятната способност на вируса да мутира и да променя външния си вид.

След години на инфекция малък брой пациенти разработват мощни оръжия, наречени "широко неутрализиращи антитела", които атакуват ХИВ и могат да убият големи количества от вируси на ХИВ.

Изследователите се опитват да използват "широко неутрализиращи антитела" като начин за лечение на ХИВ или за предотвратяване на инфекцията. Проучването, публикувано в списание Science, комбинира три такива антитела в още по-мощно "три специфично антитяло".

Д-р Гари Набел, главният научен сътрудник на Sanofi и един от авторите на доклада, заявява "Те са по-мощни и имат по-голям обхват от всяко открито естествено антитяло, което е известно". Най-добрите природни антитела атакуват 90% от вирусите на ХИВ. "Ние получаваме 99% покритие и покритие при много ниски концентрации на антитялото", допълва д-р Набел.

Експериментите с 24 маймуни показва, че никоя от тези, които са получили "три-специфичното антитяло", не са развили инфекция, когато са инжектирани по-късно с вируса. Д-р Набел коментира, че "това е доста впечатляваща степен на защита."

Работата включва учени от Харвардското медицинско училище, The Scripps Research Institute и Масачузетския технологичен институт.

Клиничните изпитания и тестване на антитялото при хората ще започнат през следващата година. Професор Линда-Гейл Бекер, президент на Международната организация за борба със СПИН коментира, че "тази статия съобщава за вълнуващ пробив".

"Тези супер-инженерни антитела, като че ли излизат извън естественото и могат да имат повече приложения, отколкото предполагахме досега. Още сме в много ранна фаза, но като учен с нетърпение очаквам първите опити през 2018 година. Като лекар в Африка, чувствам неотложността да потвърдя тези открития с хората възможно най-скоро", допълва професор Бекер.

Д-р Антъни Фоучи, директор на Американския национален институт по алергии и инфекциозни болести коментира, че това е интригуващ подход. "Комбинации от антитела, всяко от които се свързва с отделна част на ХИВ, най-добре могат да преодолеят защитата на вируса и да се постигне ефективно лечение и превенция на базата на антититела."