Създадоха безпилотно аеротакси. Безпилотните летящи таксита направиха една голяма крачка напред, за да се измъкнат от страниците на научната фантастика и да влязат в реалния свят. Това се случчва благодарение на фирмата на съоснователя на Google Лари Пейдж - "Кити Хоук", информира "Гардиън".

Финансираната от милиардера фирма обяви, че ще започне процеса на одобрение на регулациите, необходим за пускането в експлоатация на новата си автономна система за пътнически дронове в Нова Зеландия. Фирмата вече е направила тайни тестове.

Снимка 345178

Източник: Kitty Hawk

Двуместният кораб на фирмата, наречен "Кора", е 12-роторен самолет-дрон хибрид, който може да се издигне вертикално като дрон, но след това използва витло в задната част, за да лети до 110 мили в час за около 62 мили.

Напълно електрическата машина може да лети на височина до 914 метра над земята, крилата на летящото "такси" са дълги 11 метра. Машината е била в производствен процес вече 8 години.

"Проектирането на въздушно такси за ежедневието означава да се донесе летището при хората. Ето защо Кора може да излети и да кацне като хеликоптер, елиминирайки нуждата от писти за излитане и кацане ", казват от "Кити Хоук". ""Кора" има потенциал да преобрази пространства като покриви и паркинги". Това би означавало, че аеротакито може да излита и от вашия квартал.

"Кити Хоук" е лично финансирана от Пейдж и се управлява от Себастиан Трън.