Създателят на антивирусния софтуер McAfee Джон Макафи обяви, че ще разкодира iPhone на Саид Фарук, който извърши нападение в Сан Бернардино, Калифорния, съобщава БиБиСи.

Припомняме, че в началото на декември Ташфин Малик и съпругът й Саид Фарук убиха 14 души и раниха 21 други в американския град Сан Бернардино, а по-късно ДАЕШ ("Ислямска държава") обяви, че това са нейни последователи.

Федералното бюро за разследване (ФБР) поиска Apple да помогне на разследващите да проникнат в телефона след решение на съда, но от технологичния гигант казаха, че няма да съдействат, тъй като това носи заплаха за клиентите им.

Макафи отправи предложението към ФБР в статия, публикувана в Business Insider. Джон Макафи дори каза, че той и неговият екип ще свършат задачата „безплатно”.

Apple отказа на съда в САЩ да създаде софтуер за проникване в iPhone

Apple отказа на съда в САЩ да създаде софтуер за проникване в iPhone

Фарук и жена му убиха 14 души

Предложението на създателя на антивирусния софтуер идва на фона на продължаващата от него кампания за президент на САЩ, издигнат от Либертарианската партия.

Ще ни отнеме три седмици”, отбелязва той в статията и допълва, че е готов да отключи телефона, защото не иска Apple да бъде принуждаван да създава „задна врата” – метод, който ще помогне на службите за сигурност да имат достъп и до други криптирани телефони. Макафи вярва, че може да извлече информацията от телефона с други средства, макар че не разкрива подробности как ще го стори.

Ще си изям обувката пред водещия Нийл Кавуто, ако не успеем да проникнем в телефона, закани се той.

Някои експерти са скептични, тъй като iPhone трудно може да бъде засегнат от хакерска атака в сравнение с други устройства.