Наредиха на технологичния гигант Apple да помогне на разследващи агенти на американското Федералното бюро за разследване (ФБР) да получат достъп до информацията в телефона, принадлежащ на нападателя Саид Фарук в Сан Бернардино, Калифорния, съобщават БиБиСи и „Франс прес”.

Фарук и жена му убиха 14 души в калифорнийския град през декември 2014 година преди полицията да ги застреля.

Американски съд нареди Apple да помогне за проникване в софтуера за сигурност на iPhone-на на Фарук. ФБР смята, че телефонът съдържа важна информация.

БиБиСи отбелязва, че компанията ще обжалва съдебното решение.

Изпълнителният директор на Аpple Тим Кук излезе със съобщение на официалната страница на компанията във връзка със случая.

Правителството на САЩ поиска Apple да предприеме безпрецедентна стъпка, която заплашва сигурността на нашите клиенти. Противопоставяме се на тази заповед, която ще окаже далеч по-големи отражения от съдебния случай, изтъкна той.

Според него нужна е публична дискусия, за да разберат потребителите и хората в страната какво е заложено на карта.

Кук допълва, че компанията не подкрепя или симпатизира на терористи, помогнала е на ФБР, но „сега правителството на САЩ иска нещо от нас, което ние просто нямаме и нещо, което разглеждаме като много опасно. Те искат от нас да създадем задна врата до iPhone”.

От думите му стана ясно, че ФБР иска от компанията да направи нова версия на операционната система на телефонна, заобикаляща няколко важни инструмента в областта на сигурността и да бъде поставена на иззетия от терориста телефон.

В грешните ръце този софтуер, който към днешна дата не съществува, ще бъде с потенциал да отключи всеки iPhone, предупреждава Кук, допълвайки, че няма гаранции, че това няма да се случи.

Правителството предлага този инструмент да бъде използван само веднъж за един телефон. Но това просто не е истина. Веднъж създадена, техниката може да бъде използвана отново и отново върху неограничен брой телефони. Във физическия свят това е равносилно на шперц, който може да отвори стотици милиони ключалки – от ресторанти и банки до магазини и жилища. Нито един разумен човек няма да разглежда това приемливо, аргументира се шефът на технологичния гигант.

По думите му същите специалисти, които са създали криптирането в iPhone, за да защитят потребителите, по ирония на съдбата им е наредено да намалят тези защити.

Не можем да намерим прецедент американска компания да е задължавана да изложи клиентите си на по-голям риск от атака, предупреждава той, допълвайки: „Вместо да иска законодателни действия чрез Конгреса, ФБР предлага безпрецедентно използване на законодателната инициатива All Writs Act от 1789 година, която оправдава разширяване правомощията на правителството".

Последствията от исканията на правителството са смразяващи. Ако правителство може да използва All Writs Act, за да улесни отключването на наш iPhone, то ще има власт да достигне до информацията във всеки телефон, допълва Тим Кук, пояснявайки, че американското правителство се опитва да хитрува.

През септември 2014 година компанията пусна модернизирана версия на софтуер, която засили криптирането на информация в телефона. Ако телефонът е заключен, само парола може да бъде използвана за достъп до информацията в него. Ако паролата бъде подадена 10 пъти грешно, цялата информация се изтрива автоматично. Никой, дори самата компания, няма достъп до информация в телефоните след разкритията на Едуард Сноудън за масовото следене от страна на американската Агенция за национална сигурност.

ФБР искат от компанията да предостави неограничен достъп до информацията в телефона на Фарук без риск автоматично да бъде изтрита. Терористът е имал четирицифрена парола – има 10 хиляди възможни комбинации за отключването на телефона iPhone 5C.

Компанията има пет дни да изпълни съдебното решение или да убеди властите, че изпълнението на задачата е „неразумно обременяващо”.

Миналата седмица директорът на ФБР Джеймс Коми разкри, че разследващите не могат да отворят телефона вече два месеца.

Припомняме, че в началото на декември Ташфин Малик и съпругът й Саид Фарук убиха 14 души и раниха 21 други в американския град Сан Бернардино, а по-късно ДАЕШ ("Ислямска държава") обяви, че това са нейни последователи.