Сблъсък между роботи на улица в Лас Вегас, автономно задвижвана "Тесла" удари "нищо неподозиращ" проморобот, съобщава "Дейли мейл".

Злополуката се е случила в Paradise Rd, докато инженери транспортират роботи. Един "Промобот" излиза на пътното платно, където е ударен от колата, в която се е движил пътник. "Тесла" се е оказва въвлечен в още една автомобилна катастрофа - и този път жертвата е хуманоиден робот под наем за 2000 евро на ден.

Според компанията "Промобот", няколко робота са транспортирани за излагане, когато един от тях се отправя към паркинга. Сблъсъкът причини "сериозни щети", коментира компанията.

Части от тялото, главата, механизмите на ръката и платформата за движение са унищожени и роботът е нефункциониращ, като фирмата твърди, че щетите вероятно са непоправими.

"Разбира се, че сме разтревожени. Донесохме този робот от Филаделфия да участва в CES. Сега той не може да участва в събитието или да бъде възстановен. Ще проведем вътрешно разследване и ще разберем защо роботът е тръгнал към пътя", коментира каза Олег Кивокурцев, директор развитие в "Промобот".

Участващата в сблъсъка "Тесла" се е движела автономно, въпреки че е имало пътник и продължава да се движи още 50 метра след инцидента, преди да спре. Полицията в Невада се появява скоро след това.

"Там нямаше никой, нямаше хора, нямаше коли и включих колата в режим на самостоятелно управление и започна да се движи. И уау, робот на пътя. Съжалявам, роботът изглеждаше сладък. И моите искрени извинения на инженерите", коментира Джордж Калдера, пътникът-шофьор.