Сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха пред сградата на парламента в Бейрут, съобщава БГНЕС.

Униформените използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат множеството.

До размириците се стигна, след като участници в протестите започнаха да хвърлят камъни и метални пръчки по полицейския кордон и опитаха да съборят огражденията.

По-рано активистите призоваха към провеждането на масова демонстрация пред сградата на парламента под лозунга "Събота на гнева". Протестиращи от цялата страна се събраха в центъра на ливанската столица.

Снимка 462199

Източник: EPA/БГНЕС

Ливан ще прави кабинет от технократи

Ливан ще прави кабинет от технократи

Политическа криза в страната

Икономическата ситуация в Ливан продължава да се влошава. През октомври президентът Мишел Аун обяви, че страната страда от финансови блокади и санкции. Има съществен дефицит на валута в банковия сектор. преводите към сметки в чужбина са преустановени, а изплащането на валута е ограничено до 1000 долара седмично. Освен това е повишен процентът на комисионата при изплащането на валута в брой.

Курсът на ливанския фунт спрямо долара започна да пада за първи път от 30 години насам.

Снимка 462198

Източник: EPA/БГНЕС

През октомври започнаха протести срещу правителството с искане за икономически реформи и съдебно преследване на чиновниците, замесени в корупционни схеми. Въпреки че в крайна сметка кабинетът подаде оставка, протестите продължават. Държавата се намира в политически вакуум от над 2 месеца. Въпреки че президентът назначи нов министър-председател, все още не е сформирано ново правителство, което да удовлетворява всички политически партии.

Снимка 462197

Източник: EPA/БГНЕС