Повече от 20 души са пострадали при сблъсъци между полицията и мигранти в град Тапачула, край южната граница на Мексико, информира Би Би Си (BBC).

Националния институт по миграцията в Мексико заяви, че около 100 мигранти от Куба, Хаити и някои африкански държави са се събрали на агресивен протест. От института добавиха, че мигрантите са се опитали да прескочат реда за издаване на разрешение, което да им позволи да продължат пътя си на север.

Всяка година хиляди хора минават през Мексико, за да стигнат до САЩ.

Мигрантите са хвърляли пръчки и камъни по органите на реда и това е довело до сблъсъци.

По думите на активисти за защита на правата на човека мигрантите са били отчаяни, тъй като с месеци чакат да им бъде насрочена среща с имиграционните власти. Някои чакат документите, за да стигнат до САЩ. Други искат статут на бежанци и търсят убежище в Мексико.

Броят търсещите убежище в Мексико се е увеличил значително през последните години. Миграционният център в Тапачула е най-големият в страната и е най-големия сборен пункт на мигранитете, насочили се към САЩ.

Миналата седмица група мигранти зашиха устите си в знак на протест срещу бавното обработване на документите от мексиканските власти.

Чилийци на протест срещу емигрантите от Венецуела

Чилийци на протест срещу емигрантите от Венецуела

Те настояват за експулсирането на "чуждите престъпници".