Няколко души са ранени, след като мигранти, поискали да пресекат северозападната граница на Босна и Херцеговина, хвърляха камъни по хърватската полиция, която отговори с използване на сълзотворен газ и палки, за да ги изтласка.

Това съобщи фоторепортер на "Ройтерс", който е бил на място.

Стотици мигранти пробиха кордон на босненската полиция по-рано днес и блокираха граничния пункт Maljevac. Те се надяваха да окажат натиск върху съседна Хърватия да отвори границата и да ги пусне да се придвижат на север, обявиха босненските власти.

Докато мигрантите бяха блокирани на граничния пункт от страната на Босна, хърватската полиция издигна ограда, за да блокира придвижването им и сформира кордон. Осем полицейски вана също бяха използвани като блокада, а хеликоптер кръжеше над тях.

Някои от мигрантите хвърляха камъни и влязоха в сблъсък с полицията, която използва сълзотворен газ и гумени палки. Една жена е с наранявания по главата, откарана е в болница, друг мигрант е пострадал, обяви фоторепортерът.

Сред мигрантите е имало семейства с малки деца. Те са прекарали две нощи на открито до границата, надявайки се да бъдат пуснати в Хърватия.

Днес те разположиха палатки и спални чували на пътя, който е затворен за трафик.

Хърватската полиция заяви, че няма да позволи нелегално проникване в страната и отхвърли слухове, че ще отвори границата.

Около 16 000 бежанци и мигранти, повечето от Афганистан, Пакистан, Иран и Мароко, са преминали през Босна през тази година на път към държави от ЕС. Около 5000 са блокирани в Босна до границата с Хърватия.