Сблъсъци пред кюрдския парламент в Ербил след решението на лидера на кюрдското регионално правителство Масуд Барзани да се оттегли от президентския пост, което се случва месец след проведения спорен референдум за независимост, съобщава АП.

Агенцията информира и за подпалени партийни централи.

Масуд Барзани хвърля оставка

Масуд Барзани хвърля оставка

Оставката на Барзани беше поискана от опозицията

Екип на осведомителната агенция е видял протестиращи да атакуват сградата на парламента, депутати и журналисти, докато Барзани се обърна към региона с първата си телевизионна реч от референдума през миналия месец. Барзани обвини централното правителство в Багдад за регионалната криза.

"Те (Багдад) използваха референдума като извинение. От много отдавна лошите им намерения лъснаха наяве", изтъкна той.

"Без пешмерга (кюрдските сили - б.р.) иракската армия никога нямаше да успее да освободи град Мосул", продължи той. "Мислехме, че международната общност ще възнагради пешмерга и народа на Кюрдистан. Те трябва да уважат кръвта на мъчениците", убеден Барзани.

Лидерът на кюрдите инструктира парламента правомощията му да бъдат поделени между кюрдския премиер, парламента и съдебната власт. Той също така информира законодателния орган, че не иска да му се удължава мандатът, който изтича на 1 ноември. Но сътрудникът на президента Хемин Хаврами поясни, че това не означава, че кюрдският лидер се оттегля от политиката.

Барзани "ще остане в кюрдската политика и ще ръководи върховния политически съвет", но от 1 ноември той няма да бъде повече президент на региона, каза Хаврами.

Кюрдските президентски избори, запланувани за ноември, са отложени безсрочно. Хаврами добави, че до момента нито една политическа партия не е издигнала кандидати срещу Барзани.

Междувременно група протестиращи атакува сградата на Патриотичния съюз на Кюрдистан. Централата на партията е подпалена.

Опозиционната партия "Горан" написа в "Туитър", че централата им е подпалена.

Няма загинали при сблъсъците.