Във френски отвъдморски територии в Карибите, хардлайнери, които се противопоставят на мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19, отново се сблъскаха със силите за сигурност, докато правителството на Париж обеща да възстанови реда. Френските власти удължиха полицейския час, въведен на остров Гваделупа до 28 ноември, съобщава "Франс 24".

Противници на мерките, които включват задължителна ваксинация за здравни работници, поставиха барикади от горящи гуми, а срещу полицията на Мартиника имаше стрелба.

Гневът срещу мерките, разпали дългогодишните недоволства в териториите, които са популярни сред богатите туристи, но където нивата на бедност са много по-високи, отколкото в континентална Франция.

В резултат на това жителите отдавна се чувстват маргинализирани от централното правителство.

Степента на ваксинация в териториите изостава от тази на континента, като по-малко от половината население е ваксинирано срещу Covid на Гваделупа.

"Ситуацията все още е много трудна" в Гваделупа след повече от седмица вълнения, каза френският вътрешен министър Жерал Дарманин пред радио France Inter. "Това, което е ясно, е, че възстановяването на обществения ред е предпоставка за всякакви разговори."

Франция изпрати спецчасти в Гваделупе срещу Covid бунтовници

Франция изпрати спецчасти в Гваделупе срещу Covid бунтовници

След няколко дни на протести и блокади на пътища има грабежи и стрелба срещу полицаи

Силите за сигурност и пожарникари бяха подложени на обстрел в Мартиника, където започна обща стачка в понеделник, седмица след като подобно спиране започна в Гваделупа, съобщи полицията. Няма жертви.

Междувременно срещу полицията в Basse-Terre, главният град в Гваделупа, където бяха арестувани около 90 души през последните дни, бяха хвърлени коктейли "Молотов", съобщиха прокурорите.

Барикади, направени от гуми, вече са поставени и по главните магистрали в Мартиника и остават в Гваделупа, където среща, председателствана от премиера Жан Кастекс, не успя да намали напрежението.

"Разбира се, че продължаваме мобилизацията. Не очаквахме много от Кастекс и правителството на Макрон, така че не сме разочаровани", коментира Хилейр Люс, на барикада близо до Льо Гозие в Гваделупа, обвинявайки правителството, че показва "презрение" .

Размириците идват в чувствителен момент в управлението на Франция на нейните отвъдморски територии, преди третия и последен референдум по-късно този месец, предлагащ на хората в тихоокеанската територия на Нова Каледония да гласуват за независимост.

Силите за независимост обещаха да бойкотират вота на 12 декември, създавайки възможно напрежение след гласуването.

Карибите бяха засегнати тази есен от нова вълна от коронавирусни инфекции, която причинява блокиране и отмяна на полети и пренатоварване на болници, точно когато туризмът започваше да показва признаци на възстановяване.

Макрон притеснен от "много експлозивната" ситуация в Гваделупа

Макрон притеснен от "много експлозивната" ситуация в Гваделупа

Заради протестите срещу COVID-19 ограниченията