Френските власти изпращат полицейски специални части на карибския остров Гваделупе, отвъдморска територия на Франция, тъй като протестите срещу ограниченията на COVID-19 прераснаха в бунтове, съобщава АП.

Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин осъди неприемливото насилие в интервю за вестник Le Parisien, публикувано в неделя. Той каза, че 50 служители от полицейските специални части трябва да пристигнат в Гваделупе. Те идват в допълнение към 200 други полицаи, изпратени на Карибския остров от континенталната част на Франция.

Този ход идва след няколко дни на протести и блокади на пътища.

Дарманин каза след извънредна среща в събота в Париж, че "изстрели са изстреляни срещу полицаи" в Гваделупе и е имало грабежи. Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват, че улично оборудване, автомобили и някои сгради са запалени.

Френските медии съобщиха, че няколко сгради в центъра на Поант-а-Питр, най-големият град на острова, са разрушени.

Пътните блокади поставиха болниците в "много трудна ситуация за няколко часа", през които пациентите и доставките не можеха да стигнат до болниците, което по-специално доведе до липса на сервиране на храна, каза Дарманин в събота.

"Държавата ще бъде твърда", каза той и добави, че най-малко 31 души са арестувани от полицията.

Префектът на Гваделупе Александър Рошат наложи вечерен полицейски час от 18 часа. до 5 ч. от петък.

Рошат каза в изявление в събота, че някои електрически съоръжения в близост до язовири са повредени, което е причинило прекъсвания на някои клиенти. Той предупреди за опасността от токов удар за тези, които стоят близо до язовирите и призова хората да не докосват електрически кабели.

Протестите бяха призовани от синдикати, които отричат здравния пропуск за COVID-19, който е необходим за достъп до ресторанти и кафенета, културни места, спортни арени и пътувания на дълги разстояния. Демонстрантите също протестират срещу задължителните ваксини във Франция за здравните работници.

Пропускът показва, че хората са напълно ваксинирани, имат скорошен отрицателен тест или доказателство за скорошно възстановяване от COVID-19.

Дарманин каза, че около 80% от здравните работници на острова са ваксинирани.