Все още е възможно в четвъртък, както е запланувано, да се сключи търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

Белгийски политици днес започват втори ден на преговори за бъдещето на договора.

"Политико" съобщава, че вчера е постигнат напредък по време на продължили 6 часа преговори между белгийското федерално правителство и регионалните лидери. Участник в разговорите е заявил, че страната може да даде зелена светлина за подписването на договора.

Валония и Брюксел са против споразумението, тъй като нарушава правните, здравните и екологични стандарти на ЕС.

Без разрешението на двата района Белгия не може да се подпише под Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA), както е запланувано на среща ЕС-Канада в четвъртък в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Снимка 259457

Източник: ЕПА

"Все още се надявам, че Белгия ще докаже, че е защитник на консенсуса и че ще можем да финализираме това споразумение скоро", каза Туск пред законодателния орган.

Председателят на съвета добави, че ще има последствия за глобалната позиция на ЕС, ако не успее да сключи споразумението за свободна търговия с Канада - "най-европейската страна извън Европа и близък приятел и съюзник".

Но все още е твърде рано да стигнем до там. Както казахме, все още е възможно на срещата на върха утре, каза Доналд Туск.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред депутатите, че се доверява на белгийските региони и федералното правителство да сключат споразумение "в хода на деня", за да позволи сключване на CETA с Канада в "подходящия момент".