Редовното приложение на цезарово сечение (секцио) оказва влияние върху човешката еволюция. Това твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Повече майки сега се нуждаят от операция за раждането на бебе заради по-тесния им таз, сочи проучването.

Учените са изчислили, че случаите, при които бебето не може да се побере в родовия канал, са се увеличили от 30 на 1000 през 1960 г. до 36 на 1000 раждания днес.

Исторически погледнато тези гени може да не са били предадени от майка на дете, като може да са починали по време на раждането.

Учени в Австрия казват, че е вероятно тенденцията да продължи, но не до такава степен, че нормалните раждания да станат остаряла тенденция.

Д-р Филип Митерокер от департамента по теоретична биология в университета във Виена заявява, че има дългогодишен въпрос в разбирането на човешката еволюция.

"Защо процентът на проблемите при раждане и по-специално това, което ние наричаме пелвиофетална диспропорция - основно, че бебето не може да се побере в родовия канал на майката - защо този процент е толкова висок", коментира специалистът.

Без модерни медицински интервенции такива проблеми често са били фатални и това е подбор от еволюционна гледна точка. Жени с много тесен таз не са могли да оцеляват при раждане преди 100 години. Сега те оцеляват и техните гени за тесен таз се предават на дъщерите им, обясняват още учените.

Това е дългогодишен еволюционен въпрос - защо човешкият таз не е станал по-широк през годините.

Главата на бебето при човека е голяма в сравнение с другите примати, което означава, че животни като шимпанзета могат да раждат сравнително лесно.

Учените разработили математически модел, като използвали данни от Световната здравна организация и други големи изследвания за раждането. Те открили противопоставяне на еволюционните сили. Една от тенденциите е към по-големите новородени, които са по-здрави. Въпреки това ако растат твърде големи, те се заклещват по време на раждането, което в исторически план е било пагубно за майката и бебето и техните гени да не са се предавали.

"Едната страна на тази селективна сила - а именно тенденцията към по-малките бебета, е изчезнала заради цезаровите сечения", обясни д-р Митерокер. "Нашето намерение не е да критикуваме медицинските интервенции, но това е имало еволюционен ефект", допълни той.

Учените са изчислили, че в световен мащаб процентът на случаите, при които бебето не може да се побере в родовия канал на майката е бил 3 % или 30 на 1000 раждания. През последните 50-60 години този процент е нараснал до около 3,3-3,6 % или до 36 на 1000 раждания. Това е около 10-20 % ръст от първоначалния процент, което се дължи на еволюционния ефект.

"Спешният въпрос е какво ще се случи в бъдеще. Аз очаквам, че тази еволюционна тенденция ще продължи, но може би леко и бавно. Има ограничения за това. Така че аз не очаквам един ден болшинството от децата да се раждат с цезарови сечения", коментира още медикът.