Демократите в Сената на САЩ одобриха резолюция за бюджет, която ще им позволи да прокарат финансовия пакет за подпомагане на икономиката в борбата с коронавируса без подкрепата на републиканците, информират The Hill и други медии.

50 демократи гласуваха "за" резолюцията, а 50 републиканци - "против". Но вицепрезидентът Камала Харис наклони везните в полза на демократите с гласа си. Тъй като сенаторите направиха промени в резолюцията, сега ще бъде върната в Камарата на представителите, където конгресмените ще трябва да я приемат за втори път най-рано днес.

Байдън и републиканците продължават преговорите за стимулите, но различията се запазват

Байдън и републиканците продължават преговорите за стимулите, но различията се запазват

Републиканците проведоха двучасова среща с президента Джо Байдън

Бюджетната резолюция не се превръща в закон, но е първата стъпка към прокарване на законопроект за подпомагане на икономиката на САЩ. Резолюцията позволява да се заобиколи блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р).

Бюджетът одобрява законопроекта от 1,9 трилиона долара финансова помощ и включва инструкции към конгресните комисии при изготвянето на законодателството. Демократите използват този инструмент, за да не се нуждаят от подкрепата на републиканците в Сената.

Демократите сега трябва да изготвят и договорят законодателството. Ако те се опитат да прокарат проектозакона без подкрепата на републиканците, те ще се нуждаят от подкрепата на демократите в Камарата на представителите и всеки глас на демократите в Сената.

Президентът Байдън предложи план от 1,9 трилиона долара, който включва 1400 долара директни плащания за американците, 400 долара федерална помощ при безработица на седмица, 350 милиарда долара финансова помощ за щатските и местни правителства, 15 долара вдигане на почасовото заплащане на федералните служители (това обаче вече бе отхвърлено).И повече пари за детска грижа, училищата и разпределението на ваксини срещу коронавируса. Но вече има сигнали, че демократи в Сената ще настояват за промени.

По-рано тази седмица десетима сенатори от Републиканската партия се срещнаха с Байдън за обсъждане на пакета. Републиканците предложиха 618 милиарда долара помощ, което е три пъти по-малко от искането на демократите.