Сенатът на САЩ прие в четвъртък законопроект за 40 милиарда долара, след като президентът Джо Байдън призова Конгреса миналия месец да предостави допълнителното финансиране, за да помогне за противодействие на нахлуването на руския президент Владимир Путин в дългосрочен план, съобщава ЕйБиСи. 

В изказванията си преди гласуването с 86 -11, лидерът на мнозинството Чък Шумър отбеляза значението на пакета. "С приемането на този пакет от помощ Сенатът вече може да каже на украинския народ, че помощта е на път: истинска помощ, значителна помощ, помощ, която може да гарантира победата на украинския народ", каза той.

След като Камарата на представителите прие пакета за помощ по-рано този месец, сега ще се насочи към бюрото на Байдън.

Пакетът от помощи получи широка двупартийна подкрепа с някои пречки от републиканци. Той бе спрян няколко дни след отказа на републиканския сенатор Ранд Пол да ускори процеса.

В изказванията си преди гласуването в четвъртък, републиканският лидер Мич Макконъл обеща голяма двупартийна подкрепа и се сблъска с опасенията на Пол и други ястреби на дефицита относно цената на законопроекта за Украйна.

"Всеки, който е загрижен за цената на подкрепата за украинска победа, трябва да обмисли много по-големите разходи, ако Украйна загуби", каза Макконъл, като насърчи всички членове да се присъединят към гласуването на "голямото двупартийно свръхмнозинство" за напредък в пакета за помощ.

Но Шумер отиде по-далеч, като извика групата републиканци, които очаква да гласуват против пакета от помощ. "Изглежда, има републиканци от MAGA, които следват същата мека политика за Путин, която видяхме да се използва от бившия президент Тръмп", каза Шумър.

"Влиянието на MAGA върху републиканската партия става твърде голямо и твърде доминиращо. Ние, американците, всички ние, демократите и републиканците, не можем да си позволим да си забием главите в пясъка, докато Владимир Путин продължава жестоката си война срещу украинския народ, докато стреля по цивилни, болници и цели и убива деца и невинни хора", каза той.

"Но когато републиканци се противопоставят на този пакет, който е точно сигналът, който изпращаме към врагове в чужбина", каза Шумер.

Зеленски се срещна с американски сенатори

Зеленски се срещна с американски сенатори

Републиканците направиха необявено посещение