Сенатът на САЩ ще гласува законопроект за временно финансиране на правителството, съобщават агенции.

Лидерът на Републиканската партия в горната камара на американския законодателен орган Мич Макконъл организира ново заседание за днес. Камарата на представителите също ще се събере в опит да разрешат различията, които доведоха до спиране работата на правителството.

За първи път от 2013 г. правителството на САЩ спря работа

За първи път от 2013 г. правителството на САЩ спря работа

00,00 часа Източноамериканско време настъпи без споразумение

Вчера американското правителство остана без пари за първи път от 2013 г., след като демократите в Сената блокираха законопроект за удължаване временното финансиране на държавните учреждения.

Законопроектът предвижда финансиране до 8 февруари. Планира се сенаторите да гласуват предложението преди началото на работната седмица - в 01,00 часа местно време в понеделник.

Сенатът без споразумение, шътдаунът все по-вероятен

Сенатът без споразумение, шътдаунът все по-вероятен

Въпреки преговорите, демократите не бяха убедени да гласуват финансирането

Вестник "Вашингтон поуст" пише, че републиканците се опитват да убедят демократите да изберат между временно решение, като въпросите за имиграцията и други бъдат отложени, и повторно блокиране на законопроект за финансиране на правителството, което вероятно ще вбеси избирателите.

Изданието цитира демократа Джо Манчин, който е заявил, че умерените законодатели от двете партии търсят "път напред".

ДПА съобщава, че според изчисления САЩ губят по 1,5 милиарда долара на ден от липсата на финансиране. Около 850 000 държавни служители са в неплатен отпуск.

През 2013 г. републиканците блокираха парите за правителството на Барак Обама, което спря работа за 16 дни.