Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп извънредно положение на границата с Мексико ще бъде отхвърлено от Сената на държавата, съобщават АП и други медии.

Повечето високопоставени републиканци в горната камара на Конгреса признават, че ще блокират мярката на американския лидер.

Тръмп обяви национално извънредно положение
Обновена

Тръмп обяви национално извънредно положение

За финансиране на обещаната от него стена

В Сената има достатъчно гласове за прокарване на резолюция, която не одобрява обявеното от Тръмп положение, заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл и добави, че след това президентът на САЩ ще наложи вето.

Контролираната от демократите Камара на представителите вече гласува, за да отхвърли решението на американския лидер. Подобно развитие в контролирания от републиканците Сенат ще изпрати силен сигнал, че Тръмп губи контрола над Републиканската партия.

Ако американският лидер наложи вето на резолюцията, той за първи път ще използва мярката, откакто управлява страната. Ветото може да бъде преодоляно в двете камари на Конгреса, но само с 2/3 мнозинство, което е малко вероятно.

По-рано републиканският сенатор Ранд Пол заяви, че ще отхвърли наложеното от Тръмп извънредно положение. Няколко други републиканци също обявиха, че ще гласуват против американския лидер. Като се предположи, че 47 сенатори от Демократическата партия и техните независими съюзници ще гласуват против държавния глава, вероятно ще се събере мнозинство от най-малко 51 гласа в 100-местния Сенат.

Гласуването се очаква през следващата седмица.

С обявеното положение Тръмп отключва 3,6 милиарда долара финансиране от бюджета на Пентагона за военно строителство, които ще използва за стената по границата с Мексико.