Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение на американско-мексиканската граница, за да се сдобие с пари за строителството на обещаната от него гранична стена, съобщават световни агенции.

Американският лидер се обърна към нацията в "Роуз гардън" в Белия дом.

Той ще се възползва от извънредното положение, за да използва пари на данъкоплатците за финансиране строителството на стената без одобрението на Конгреса.

Откъде Тръмп взема пари за стената при извънредно положение?

Откъде Тръмп взема пари за стената при извънредно положение?

Днес се очаква президентът Доналд Тръмп да обяви извънредно положение

Мярката, която според критици е противоконституционна, се очаква да бъде оспорвана в съда. Някои републиканци смятат, че решението на американския лидер е лоша идея.

Държавният глава отбеляза, че извънредното положение е необходимо заради кризата с трафика на хора, наркотици и мигранти.

Снимка 406878

Източник: ЕПА

Доналд Тръмп поясни, че ще се подпише под законопроект за границата и ще обяви извънредно положение, за да се сдобие със средствата. Така той ще използва правомощията си, за да заобиколи Конгреса.

Тръмп посегна към извънредното положение
Обновена

Тръмп посегна към извънредното положение

Криза в САЩ

Милиардерът отбеляза, че ще изгради стената "не защото е предизборно обещание, което е", а заради наркотрафика през границата.

Според него стената ще бъде страхотно нещо, "защото ние имаме инвазия на наркотици, инвазия на хора, това е неприемливо".

Снимка 406875

Източник: ЕПА

Много пъти в миналото президенти на САЩ са обявявали национално извънредно положение, каза той и добави, че е "много просто, искаме да спрем внасянето на наркотици в страната ни. Искаме да спрем престъпниците и бандите да влизат в държавата ни".

Той подчерта, че ще подпише финалните документи за извънредното положение след пресконференцията и добави, че след това правителството ще бъде съдено.

"И ние най-вероятно ще получим лошо решение. И след това ние ще стигнем до Върховния съд", прогнозира той ситуацията. Тръмп изрази надежда, че Върховният съд ще излезе с положително решение.

Очаква се процесът да продължи с месеци.

Снимка 406874

Източник: ЕПА

Джим Акоста от Си Ен Ен, който не е харесван от президента на САЩ, попита държавния глава защо обявява извънредно положение, а в същото време статистиката показва, че миграцията е най-ниското ниво от десетилетие.

"Наистина ли вярвате на тази статистика", попита Тръмп. "Гардиън" коментира, че тази статистика е именно на правителството.

Тръмп обясни, че е разглеждал статистика, която е в противоречие с данни, съобщени от митническите и гранични служби.

Запитан откъде е взел тази статистика, лидерът на Щатите отговори: "Използвам много статистики".

Междувременно милиардерът съобщи, че търговията между САЩ и Великобритания ще се увеличи "много съществено" след Брекзит. Той посочи, че ще сключат ново търговско споразумение с Обединеното кралство.

Тръмп също така се очаква да се подпише под законопроекта за финансиране на правителството, който беше одобрен от Конгреса вчера. Със законопроекта се предотвратява ново спиране на работата на държавните институции.

Тръмп ще получи около 8 милиарда долара за стената.

ABC News посочва откъде Тръмп ще вземе средствата: 1,375 милиарда долара от Конгреса; 600 милиона долара ще дойдат от финансовото министерство и по-конкретно средства, които са събрани при конфискацията на наркотици; 2,5 милиарда долара от програма на Пентагона за борба с наркотиците и 3,5 милиарда долара от военния бюджет на Пентагона за строителство. За последното е необходимо да се обяви извънредно положение, за да се използват средствата.

Снимка 406877

Източник: ЕПА