Украйна трябва да връща своите герои от руските затвори, но не и като осквернява ценностите, за които те са се борили. Такава позиция изрази във украинският режисьор Олег Сенцов във връзка с размяната задържани лица между Украйна и Русия. Припомняме, Сенцов беше държан в Русия като политически затворник в продължение на 5 години.

Той изрази несъгласие с решението да бъдат предадени на Русия виновниците за разстрела на участниците в Евромайдана през 2013 г. По думите му, в руските затвори са хвърлени невинни украински граждани, а Киев предава на Москва убийци.

Украйна започва размяна на затворници с проруските сепаратисти

Украйна започва размяна на затворници с проруските сепаратисти

Размяната се извършва в района на Донецк

"Страната трябва да връща своите герои, но не с цената на оскверняването на ценностите, за който тези герои са се били. Защото те няма да благодарят за това, че делото за разстрела на хората на Майдана не беше приключено поне с присъда срещу виновните. Почти след 6 години ние започваме да се връщаме изходната точка, от която започна всичко. Всичко, за което се бориха украинците, се превръща в прах." - написа Сенцов в профила си във Фейсбук.

Той казва още, че се радва за украинците, които се връщат в родината си. Същевременно смята, че условията на размяната потъпкват справедливостта.

"Нещата не опират до това, че не ни остава почти нищо от този "мъжки обменен фонд" - много циничен израз, и за да си върнем нова група заложници, украинското правителство ще е принудено да продължи да търгува с врага интересите на страната. Става дума за това, че тази стъпка ни лишава от най-важното - справедливостта. За тази справедливост бяхме на Майдана, и успахме да победим. За тази справедливост продължаваме да се борим срещу окупаторите: някои загинаха, други са в окопа, други - в затвора." - подчертава Олег Сенцов.