Разногласията между Доналд Тръмп и другите лидери на държавите от Г-7 по време на разговорите в Сицилия са толкова големи, че те могат да бъдат принудени да приемат кратка декларация вместо пълно комюнике, пише "Гардиън".

Г-7 обеща повече усилия в борбата срещу терора

Г-7 обеща повече усилия в борбата срещу терора

Декларацията е силно послание на приятелство и солидарност

Американският лидер очевидно не е склонен да постигне компромис с европейските лидер по въпросите за климатичните промени, търговията и имиграцията. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е принуден да признае, че форумът ще се превърне в най-предизвикателния за последните години, допълвайки, че има риск от събития, които могат да извадят нещата извън контрол.

Проектодекларация, показана на британската медия, разкрива, че Тръмп иска от световните лидери частта за миграцията да бъде кратка. Така той отхвърля плана на италианските домакини за декларация от пет страници, в която се признават правата на мигрантите, факторите, които движат бежанците и техният положителен принос.

Италианските планове - единият за движението на хора и другият за продоволствената безопасност, са централна част от срещата. Италия неслучайно избра Таормина в Сицилия като символично място на срещата заради бежанската криза. Държавата се надява, че срещата ще завърши в събота със смела декларация, в която ще се призове светът, не само индивидуални държави, да поеме отговорност за бежанската криза.

Екипът на Тръмп представи нов кратък текст към финалното комюнике на подготвителна среща на 26 април и обяви, че блокират италианския план за "човешка мобилност", който беше предмет на внимателни преговори месеци наред.

Новият текст, предложен от САЩ на базата, че не може да бъде предоговарян, признава човешките права на мигрантите, но се потвърждават "суверенните права на държавите да контролират собствените си граници и поставя ясни граници на нивата нетна миграция като ключови елементи от националната сигурност".

Разногласията между Тръмп и другите лидери се разпростират и до климатичните промени, търговията и продоволствената сигурност, което разкрива философската пропаст относно как да се подходи с глобализацията и в областта на сигурността.

Дипломатически източници заявиха, че се водят интензивни разговори за спасяване на част от италианския дневен ред за миграцията.

Италиански представители, изправени пред малко варианти, твърдят, че краткият текст за миграцията в черновата представлява добър компромис. Те уверяват, че няма проблем с американците.

Един източник разкри, че четирима от лидерите за първи път участват на среща на Г-7 - Тръмп, френският президент Еманюел Макрон, Тереза Мей и Паоло Джентилони. Той поясни, че се набляга повече на персоналните връзки с цел изграждане на доверие, а не на изготвянето на дълга декларация.

Междувременно АФП съобщава, че Италия е заявила, че няма напредък в спора със САЩ за климатичните промени.

Лидерите на срещата на върха на Г-7 не успяха да постигнат напредък в намаляването на различията между САЩ и партньорите им по въпроса за климатичните промени. Това заяви италианският премиер Паоло Джентилони, домакинът на срещата, на пресконференция, цитиран от АФП.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да преразглежда позицията на Вашингтон, "въпросът за климатичното споразумение от Париж остава висящ", поясни той.