Северна Корея е изстреляла три балистични ракети към Японско море, съобщи агенция „Новости”.

Ракетите са били изстреляни от западния район Хванчжу, южно от столицата Пхенян, малко след 12.00 часа местно време, информира "Ройтерс".

Армията на Южна Корея се опитва да установи какъв е видът на изстреляните ракети, информира официален представител.

Ракетите са изстреляни само часове след срещата на лидерите на Южна Корея и Китай по време на срещата на върха на Г-20 в Китай.

Ракета е паднала в зоната за въздушна отбрана и идентификация на Япония.

Към момента повече подробности не се съобщават.

Ситуацията на Корейския полуостров се усложни, след като на 6 януари Северна Корея проведе ядрен опит, а на 7 февруари изстреля ракета с далечен обсег, която официално беше обявена като ракета-носител на космически спътник.

С провеждането на изпитанията Пхенян наруши разпоредбите на Съвета за сигурност на ООН. В отговор Съветът за сигурност прие резолюция за въвеждане на по-строги санкции срещу страната. Северна Корея определи резолюцията като неоснователна с аргумента, че ракетата е изстреляна в рамките на космическа програма за мирни цели. Па отношение на  ядрения опит Пхенян заяви, че той е окт на самоотбрана срещу „агресивната политика на САЩ”.    

По данни на южнокорейските военни, след идването на власт на Ким Чен Ун през 2011 г., Сверена Корея е изстреляла над 30 ракети, въпреки забраната да извършва такива изпитания и да провежда ядрени опити.