Северна Корея е изстреляла две крилати ракети от град Ончон на западния си бряг към Жълто море рано тази сутрин, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на агенция "Йонхап".

Южнокорейските и американските военни анализират подробностите за проведеното изпитание, включително обхвата на ракетите.

Изстрелванията идват ден, след като Сеул и Вашингтон започнаха четиридневни предварителни съвместни учения, които ще бъдат последвани от маневрите Ulchi Freedom Shield в периода от 22 август до 1 септември.

Съюзниците Южна Корея и САЩ намалиха комбинираните военни учения през последните години заради пандемията от COVID-19 и с цел понижаване на напрежението със Северна Корея, която ги обвини, че ученията всъщноста са репетиция за нахлуване на нейна територия.

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея

Вчера Пентагонът съобщи, че САЩ, Южна Корея и Япония са участвали в съвместно учение за защита от балистични ракети край бреговете на Хавай миналата седмица. Това са първите подобни учения от 2017 г. насам, когато отношенията между Сеул и Токио достигнаха най-ниското си ниво от години.

Въпреки че Пхенян не е провеждал ракетен тест от два месеца, той е наблюдаван заради опасения, че се подготвя за евентуален ядрен опит, който ще бъде първият от 2017 г. насам.

КНДР вече предупреди, че взаимните военни учения на Съединените щати и техните съдружници заплашват сигурността и са един от главните фактори, водещи до утежняване на обстановката на Корейския полуостров.

Северна Корея разпорага ядрени оръжия по границата си?

Северна Корея разпорага ядрени оръжия по границата си?

Ким Чен-ун възложи нови задължения на войските на първа линия