Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун разпореди удвояване на ядрения арсенал на страната, за да бъдат съкрушени "враждебните сили", съобщава "Асошиейтед прес".

Това стана на ключова среща, на която военни лидери приеха неуточнени нови оперативни задължения на военните подразделения на първа линия.

Членовете на Националния комитет за отбрана на управляващата Корейска трудова партия одобриха "важен военен план за действие" относно задълженията на военните на първа линия и решиха да укрепят допълнително ядрения арсенал на страната.

КНДР не разкри допълнителни сведения за новите оперативни задължения на армията. Анализатори обаче допускат, че е възможно страната да планира разполагането на ядрени оръжия, насочени към Юга, по протежение на напрегнатата обща граница.

Северна Корея е похарчила 642 милиона долара за ядрени оръжия през 2021 г.

Северна Корея е похарчила 642 милиона долара за ядрени оръжия през 2021 г.

Военната ядрена програма на Северна Корея остава централна в нейната стратегия за национална сигурност

Докато вниманието на международната общност до голяма степен е насочено към стремежа на Северна Корея да се сдобие с балистични ракети, които могат да пренасят ядрени глави и да достигнат до континенталната част САЩ, тя разработва и ракети с малък обсег, за да бъдат насочени срещу Южна Корея, пише "Асошиейтед прес".

Според експерти реториката около тези ракети показва, че има заплаха за активното им използване при война, за да се компенсира предимството на по-силните конвенционални сили на САЩ и Южна Корея.

Около 28 500 американски войници са разположени в Южна Корея, за да възпрат евентуална агресия на Севера.

САЩ: Реториката на Северна Корея предполага планове за ядрено оръжие

САЩ: Реториката на Северна Корея предполага планове за ядрено оръжие

КНДР показва "нагло парадиране срещу международния ред, основан на правила"

Ким призова армията да "да положи всички усилия" в изпълнението на плановете за укрепване на военната мощ на нацията и за консолидиране на "отбранителни способности за надмогване на всякакви враждебни сили, така че надеждно да защитава достойнството на великата страна".

Според някои анализатори е възможно Пхенян да възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия във фронтовите артилерийски части - нещо, което би изисквало промени в командването и контрола, тъй като досега с ядрените оръжия на страната боравеха стратегическите сили на армията.