Северна Корея изстреля няколко ракети към Японско море, съобщава агенция "Йонхап" по данни на Генералния щаб на южнокорейската армия.

По предварителна информация става въпрос за противокорабни крилати ракети с малък обсег. Те са били изстреляни тази сутрин от крайбрежната зона Мунчон в севернокорейската провинция Кангуон.

Това е първото изпитание на крилати ракети, което Северна Корея извършва от три години насам, след като последното такова беше през юни 2017 г.

Северна Корея с нов ракетен опит

Северна Корея с нов ракетен опит

Изстреляла е две неидентифицирани ракети

Ракетите, изстреляни днес, са прелетели близо 150 км, преди да паднат в морето, източно от полуострова. Изпитанието е осъществено в навечерието на рождената дата на основателя на севернокорейската държава - Ким Ир Сен, роден на 15 април 1912 г.

Армията е в готовност и следи ситуацията отблизо в случай на още изстрелвания на ракети, съобщиха от Генералния щаб на южнокорейската армия.

През май 2019 г. Северна Корея възобнови изпитанията на оръжия след 17-месечно прекъсване. От тогава е осъществила голям брой изпитания, сред които две на двигатели за междуконтинентални балистични ракети.