Във вторник Северна Корея осъди годишните военни учения между Съединените щати и Южна Корея, предупреждавайки за ядрена война заради последните тристранни споразумения за задълбочаване на връзките между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония в Кемп Дейвид, съобщава "Ройтерс".

Южна Корея и Съединените щати започнаха летните учения Ulchi Freedom Shield в понеделник, предназначени да подобрят съвместните си отговори на ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея. Пхенян отдавна заклейми ученията като репетиция за война.

В коментар, изнесен от информационната агенция KCNA, Северна Корея каза, че срещата на върха между Съединените щати, Южна Корея и Япония в президентската резиденция в Кемп Дейвид в петък е имала за цел да формулира "провокация за ядрена война".

Триадата от Кемп Дейвид

Триадата от Кемп Дейвид

Един от успехите на американската външна политика на Джо Байдън е развиването на тристранното сътрудничество на САЩ с Япония и Южна Корея

"Ако споразуменията, изфабрикувани в курорта Кемп Дейвид, бъдат допълнително приложени на практика във военните учения... възможността за избухване на термоядрена война на Корейския полуостров ще стане по-реалистична", се казва в коментара.

На първата самостоятелна среща между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония трите страни се споразумяха да задълбочат военното и икономическото сътрудничество, тъй като се стремят да проектират единство в лицето на нарастващата мощ на Китай и ядрените заплахи на Севера.

В коментара на КНДР се казва, че преобладаващата ситуация изисква армията да "поеме инициативата, настъпателни и смазващи действия за война".

Северна Корея заяви, че ще изстреля сателит между 24 август и 31 август в посока Жълто море и Източнокитайско море, съобщи японската брегова охрана във вторник след неуспешно изстрелване през май.

Южнокорейските депутати заявиха, че Северът може да изстреля междуконтинентална балистична ракета или да предприеме други военни действия в знак на протест срещу ученията на съюзниците или срещу срещата на върха на Южна Корея, Съединените щати и Япония миналата седмица.

САЩ и съюзниците трябва да са готови за война на два фронта и ядрени атаки

САЩ и съюзниците трябва да са готови за война на два фронта и ядрени атаки

САЩ трябва да покажат ясна готовност за победа пред противниците