Северна Корея е изпитала ракетен двигател. Това се предполага на базата на сателитни снимки, направени преди и след проведено от КНДР "много важно" изпитание на ракетна площадка, съобщиха експерти, цитирани от "Ройтерс".

Това е поредното изпитание на оръжие преди да изтече наложеният на Вашингтон срок до края на 2019 г. да смекчи позицията си на преговорите за ядрено разоръжаване между САЩ и Северна Корея.

КНДР с важен тест на полигона "Сохае"

КНДР с важен тест на полигона "Сохае"

Не се уточнява какво е тествано

Корейската централна новинарска агенция съобщи в неделя, че Пхенян е провел изпитание на площадката Sohae за ракетни изпитания. Представители на САЩ и Южна Корея повториха, че Пхенян е обещал да затвори площадката.

Обществената медия отбелязва, че резултатите от изпитанието ще помогнат на стратегическата позиция на КНДР, като агенцията не уточнява какво точно се има предвид. В миналото площадката беше използвана на изпращане на ракети и сателити в космоса.

Сателитни снимки, направени в събота от Planet Labs, показват автомобили и техника, които вероятно са използвани за експеримент с ракетен двигател, докато направените в неделя сутринта снимки показват, че е проведено изпитание, коментира Джефри Люис, директор на Програмата за неразпространение в Източна Азия към Института за международни проучвания "Мидълбъри" в Калифорния.

Ще видим, отговори Тръмп на КНДР за денуклеаризацията

Ще видим, отговори Тръмп на КНДР за денуклеаризацията

Посланикът заяви, че въпросът вече е извън масата на преговорите

Запитан да коментира дали КНДР е провела тест на ракетен двигател, говорител на военното министерството на Южна Корея само отговори, че следят случващото се в северната съседка и правят подробен анализ с американските служби.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун предупреди, че може да поеме по "нов път", ако САЩ не отговорят на исканията им. Той не уточнява какъв може да е този нов път, но наблюдатели подозират, че КНДР може да изпрати сателит в космоса, с което да демонстрират напредъка на КНДР в разработването на ракети вместо да прибягват до военни провокации като изпитание на междуконтинентална балистична ракета.

Някои южнокорейски експерти коментират, че Северна Корея може да е изпитала ракетен двигател на твърдо гориво, което ще позволи на страната по-лесно да скрие и по-бързо да разгърне междуконтинентална балистична ракета.

Според анализатори изглежда през последните години КНДР е използвала течно гориво от съветската ера за всичките си междуконтинентални ракети, докато в същото време е разработвала твърдо гориво за ракетите, изстрелвани от подводница.

КНДР се очаква да засили ракетните изпитания за натиск върху САЩ

КНДР се очаква да засили ракетните изпитания за натиск върху САЩ

Според експерти КНДР е разработила четири нови ракети от май

През март 2016 г. държавната медия съобщи, че Ким е ръководел "успешен" тест на двигател с твърдо ракетно гориво, който е "проектиран и произведен в корейски стил".