Официалният вестник на Северна Корея в понеделник призова за засилени усилия за свеждане до минимум на щетите от тайфуна от миналата седмица за селскостопанския сектор, като го нарече "спешен" въпрос, необходим за самоувереността и самочувствието на страната, предаде "Йонхап".

Тайфунът Бави премина през Северна Корея в четвъртък, причинявайки наводнения и разрушения в много райони, включително югозападната провинция Хванхе, известна като основен район за производство на ориз.

Лидерът Ким Чен-ун посети провинцията, призовавайки за усилия за възстановяване, въпреки че каза, че щетите са "по-малки от очакваното".

"Минимизирането на щетите върху посевите е спешно, необходимо за отваряне на пътя към самоувереност и успех", казва Родонг Синмун, официалният вестник на управляващата партия, в статия. Това е въпрос, който трябва да бъде приоритизиран и който не може да бъде отложен", добавя вестникът.

Ким с нова поява, на фона на спекулации, че е в кома

Ким с нова поява, на фона на спекулации, че е в кома

Инспектира провинция след тайфун

Тайфунът Бави идва, след като Северна Корея вече страда от борбата да предотврати разрастването на огнището на коронавируса и да се възстанови от щети, причинени от скорошните силни валежи.

Съобщава се, че затворените граници, въведени като мярка от началото на тази година като част от усилията за епидемия, оказват влияние върху вноса на основни стоки.

В неотдавнашен доклад на правителството на САЩ се казва, че около 60 процента от населението на Северна Корея е изправено пред глад.