Сателитни изображения показват, че севернокорейци играят волейбол на ядрен полигон, съобщава Ройтерс.

Американски експерти, прогнозирали, че КНДР ще проведе нов ядрен опит всеки момент, заявиха, че са изненадани, след като са забелязали на последните си сателитни изображения, че се играе волейбол на ядрен полигон.

В последните седмици ескалира риториката и напрежението между Пхенян и Вашингтон. Анализатори смятат, че Северна Корея се подготвя за пореден подземен ядрен тест на полигона Punggye-ri.

"Ние виждаме, че на три места в обекта - в основната административна зона, помощната зона, командният център и казармите до командния център - те играят волейбол", каза Джо Бермудес, експерт от 38 North - базиран във Вашингтон независим проект за мониторинг на Северна Корея.

Експертът предложи две вероятни обяснения - полигонът може би е в "състояние на пълна готовност за действие" или игрите са с цел объркване на наблюдателите, като се има предвид, че Пхенян знае, че полигонът постоянно е под наблюдение.

Опасенията от военен конфликт се увеличиха миналата седмица, след като американският лидер Доналд Тръмп предупреди КНДР да се въздържа от нови провокации. Северна Корея от своя страна предупреди, че ще отговорят на всяка американска агресия с ядрени удари.

Бермудес поясни, че снимките от неделя на полигона показват признаци на работа в тунел.