Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард иска правителствата на страните членки на ЕС да обсъдят възможността за постоянен дълг на Общноста като икономически отговор срещу кризи. Лагард отправи предложението по време на интервю за "Монд", пише "Политико".

Евролидерите договориха 750 милиарда евро за подпомагане на икономиките за преодоляване на последиците от пандемията. Европейската комисия ще вземе заем от финансовите пазари и ще го разпредели сред страните членки във формата на заеми и грантове.

Според Лагард този инструмент е в отговор на необикновена ситуация.

Ние трябва да обсъдим възможността да се запази в европейската кутия от инструменти, така че да може да се мобилизира отново при подобни обстоятелства, смята тя.

Преди бившият шеф на Международния валутен фонд изключваше подобен вариант. Австрия, Холандия, Дания и Швеция са категорично против подобно нещо.

По време на изслушване пред Европейския парламент миналия месец Лагард заяви, че това е еднократен отговор при необичайни обстоятелства.

Но пред "Монд" тя коментира, че е открита за възможността от постоянен дълг на ЕС. Лагард също призова за разговори за постоянен бюджет на еврозоната.