Ръководителят на граничната агенция на ЕС няма да подаде оставка, каза говорител на Frontex, докато бордът на се събра в сряда с твърдението, че агенцията е замесена в незаконни отблъсквания на мигранти, съобщава АФП.

Заседанието на управителния съвет трябва да продължи в четвъртък и да обсъди вътрешен доклад относно твърденията, че охраната на Frontex е помогнала за изтласкване на мигранти от водите на ЕС обратно към Турция.

"Г-н Леджери не планира да подаде оставка и остава решен да ръководи агенцията в тези предизвикателни времена", каза говорител на Frontex. "Управителният съвет на Frontex, който представлява граничните власти на държавите-членки, не е възразил срещу неговото ръководство".

Независимият надзорен орган на ЕС потвърди този месец, че разследва Frontex по обвиненията. Няколко евродепутати призоваха за оставка на Леджери.

Медии и организациите за защита на правата на човека са документирали множество случаи на гранични служители на Frontex, заедно с национални колеги в страни от ЕС, принуждаващи мигранти да се върнат, особено по водната граница Гърция-Турция.

Подобни действия пречат на търсещите убежище да отправят искове за статут на бежанци и ако се практикуват безразборно срещу група мигранти, могат да представляват "връщане", което би нарушило законите на ЕС за правата на човека и Женевската конвенция от 1951 г.

Гръцкото правителство отрече, а Леджери заяви пред ЕП на 1 декември, че няма доказателства за участие на Frontex в подобни практики.

През ноември ЕК свика извънредно заседание на борда на Frontex, което се състои от представители на държавите-членки на ЕС и двама членове от изпълнителната власт на ЕС, по време на което бяха поискани обяснения от Леджери.

Създадена през 2004 г., Frontex се превърна в първата агенция на ЕС, която изгради постоянна сила с цел 10 000 гранични служители до 2027 г.

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

Мигрантите останали без защита на права, а служители дори ги гонили от границите на ЕС