Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс е била замесена в няколко незаконни "отблъсквания" на бежанци, които са пресичали Егейско море от Турция за Гърция. Информацията съобщава АФП, позовавайки се на германското списание "Шпигел".

Разследването "показа за първи път, че висши служители на Фронтекс са знаели за незаконни практики на гръцки граничари и някои от тях са замесени в отблъсквания" на мигранти, пише списанието.

Те незаконно са връщали бежанци в страна, където могат да бъдат преследвани.

Журналисти обявиха, че са разкрили шест случая от април, при които звена на Фронтекс най-малко не са направили нищо, за да спрат връщане на лодки с бежанци в гръцки води в Турция.

Видео от инцидент през юни показва плавателен съд на Фронтекс да блокира лодка с бежанци.

В разследването са участвали ARD, журналистическият колектив Lighthouse Reports, разследващата платформа Bellingcat, "Шпигел" и японската телевизия TV Asahi.

Журналистите съобщиха, че са сравнили "десетки" видеоклипове, също са проверили сателитни снимки и са разпитали свидетели, включително бежанци и служители от Фронтекс.

"Шпигел" пише, че повече от 600 души от Фронтекс, оборудвани с лодки, безпилотни самолети и други самолети, са разположени в Гърция, където много имигранти за първи път стъпват в ЕС.

В петък агенцията написа в "Туитър", че действията в подкрепа на гръцките власти напълно зачитат основните права и международното право. Допълва се, че са в контакт с гръцките власти за някои инциденти в морето през последните месеци. Атина е започнала вътрешна проверка.